pühapäev, 22. veebruar 2015

There's no such thing as overtraining...?



Tere,

Pole päris kaua siia midagi kirja pannud kuna elurütm on muutunud. Enam ei ole 6 x nädalas trenni ja võistlusi. On vigastus millele diagnoosi otsinud oleme juba pea 7 kuud. Valgas siis sain pisiku külge ja siiani pole ära läinud. Ise olin loll, et edasi suvel võistlesin. Kuid eks peame kõik ikka omal kehal ära proovima kui teisi kuulame.
2013 suvi oli ju edukas, talv veel parem. Ettevalmistust sai korralikult tehtud kuid tundub, et liiga korralikult ja liiga intensiivselt. Kaks kiiret jooksuvõistlust mis näitasid, et olen jooksus arenenud päris palju, kuid millegi arvelt kui nüüd tagant järele mõelda. Hing tahtis joosta kiiremini kui keha tegelt valmis oli. Okei, ma ei arva ainult seda, et liiga palju tegin. Tol pühapäeval kui Valga poolpikk toimus oli mul ka teisi probleeme; olin haige olnud terve nädal, uus sadul, väga külmad tingimused...
Ca 7 kuud on see PAIN kestnud kuid ma ei anna alla. Alates novembrist kuni siiamaani ei ole ma jooksusammu teinud. Detsembris tegime MRT uuringu kuna kahtlus oli, et valu tuleb puusast, kuid puus oli korras. Siis laskus ikkagi kahtlus närvile mis jalgevahelt läbi käib kuid närvi arstil käies tuli välja, et ei ole ikkagi ka närv see mis valu teeb. Ja ega muud üle jäänud kui süüdistada pisikest lihast mis pole rahu ja ravi piisavalt saanud. Koguaeg ringi liikudes(tööl jne)liigutab teda pidevalt ja ei lase puhata.
Jaanuari alguses tegime valu piirkonda süsti mis pidi siis valivaigistama ja põletikuvastane olema. Nagu niuhti oli valu läinud :) Kuid jälle kui natukene kiiremaid liigutusi tegin siis andis tunda. Võtan nüüd aja pikemaks maha ja kolmapäevast hakkab UH kuur mis aitab kiiremini paraneda lihasel.
Nii kurb kui see ka ei ole siis arvatavasti suvel ma individuaalselt triatloni kaasa ei tee. Tiimina ujumist teen ikka. Plaan on ka pikamaaujumisi proovida mida Daaniel Teet teeb.
Teile mu sõbrad soovitan,
• ära treeni ega võistelge haigena
• ära liialt palju korraga taha, kõik tuleb omal ajal
• toituge tervislikult
• puhake piisavalt
• tehke sporti mõnu ja rõõmuga

Edu!

5 kommentaari:

  1. Hei... Raido siin,

    Küll läheb paremaks ja ehk näeme sind ka jalkaplatsil.

    Head paranemist.

    VastaKustuta
  2. Kas tegu on reielähendaja lihase kroonilise põletikuga? Minul on oktoobrist saati see ebameeldiv vigastus. Interneti andmetel meestel keskmine paranemisaeg 9 kuud, naistel 7 kuud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Teaks ma ise ka mis viga on. Mingi lihasega on viga midagi aga täpselt ei tea. Jala tõstmisel annab tunda. Ujuda saan ja rattaga juba sõita saan ka. On Sul kogust sellega?

      Kustuta
    2. Jah, minul ka. Pikali olles paremat jalga tõsta on oluliselt raskem kui vasakut. Samuti on parema puusaliigese liikuvus kõvasti kahanenud - paremat jalga lõua vastu tõmmata on problemaatiline.
      Ma ei ole arsti poole pöördunud (peaks muidugi), internetist leiab, et seal piirkonnas võivad olla erinevat põhjused. Üks võimalus on kolm seotud lihast, mis kõhus selgroo külge kinnituvad ja sealt kubeme kaudu reie siseküljele viivad. Nende vigastused võtavadki väga kaua aega. Inglise keeles vt adductor: http://physioworks.com.au/injuries-conditions-1/adductor-tendinopathy
      samuti Rootsi jooksufoorumis on neist juttu: iliopsoas - http://en.wikipedia.org/wiki/Iliopsoas
      http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=18864&sida=2
      Ja eks põhjus ole ikka see, et suvel sai liiga kiirelt intervalle ja tempot jooksma hakatud. Puusas ja jalas on kõik omavahel seotud ja seda valu ning kangust on jagunud nii kubemesse, reie välisküljele kui ka puusa.

      Kustuta
    3. Esimesel vōimalusel mine spordiarsti juurde! Mida kauem lased tal olla seda rohkem ta süveneb! Ma tegin selle vea, et võistlesin ja treenisin edasi kuigivalu oli sees. Mul taastusravist soovitati vaikselt tegelt ka jalgadele trenni tegema hakata, et lihast vaikselt tööle panna. Suvel kunagi hakkan vaikselt proovima jooksmist ka kui paremaks läheb.

      Kustuta